COINCIDE • ZORGSAAMWONEN | WONEN & ZORG

Dorrit Gruijters

directeur Coincide BV

VOORWOORD

Op zaterdagavond zag ik uit de brievenbus naast ons het NRC steken. ‘Die leest ze zo graag’ dacht ik. Ik had Greet al lang niet gezien en belde aan om te vragen of ik de krant naar boven kon brengen. Het duurde even voordat de stem van Greet krakend door de intercom kwam. Twee jaar geleden was ik haar voor de laatste keer buiten tegengekomen, toen ze heel langzaam de trap afging. Dat duurde toen al zeker 10 minuten, inmiddels gaat dat helemaal niet meer.

Onder het genot van een kop thee hoor ik het verhaal van Greet, die haar dagelijkse whisky met water en ijs drinkt. Ze is al 1,5 jaar niet buiten geweest. Afgezien van toen ze horizontaal het raam uit was getakeld omdat ze over haar zuurstofslang was gestruikeld. Door de week krijgt ze daarvoor nog wondzorg en hulp bij het aankleden. In het weekend blijft ze in haar pyjama met daarover een hippe duster met tijgerprint. Haar kinderen, ook allemaal in Amsterdam wonend, komen om de dag eten brengen. Omdat ze nog kan lopen met een rollator, komt ze tot nu toe niet in aanmerking voor het verpleeghuis. Ze verpietert daar op tweehoog in Amsterdam. Er is weinig vertier, geen eigenlijk, op die NRC na dan. Ze wil niet meer. Dat zei ze overigens twee jaar geleden ook. 

Zoals Greet zijn er nog vele ouderen en het aantal groeit; onze ouders, grootouders, buren en overburen. Er is niet genoeg professionele hulp en plek in het verzorgings- of verpleeghuis ook niet. Verzorgingshuizen hebben we afgeschaft of een andere functie gegeven, verpleegplekken te weinig gebouwd en mensen wonen in hun eigen huis verspreid over stad en land. Tegelijkertijd hebben we een enorm tekort aan woningen voor starters en gezinnen. Deze ontwikkelingen hebben we kunnen zien aankomen maar toch niet goed op geanticipeerd. 

“Professionele hulp is er niet genoeg en plek in het verzorgings- of verpleeghuis ook niet”

De opgave is enorm en alleen als woningcorporaties, zorgorganisaties en gemeenten samenwerken kunnen we wat bereiken. Door te bouwen en anders te organiseren. In dit magazine zijn bestuurders van de masterclass Wonen en Zorg 2021 aan het woord over hun ideeën en initiatieven om te zorgen voor voldoende woon- en concepten voor kwetsbare burgers. Meer passende huisvesting geconcentreerd in de wijk, welzijn ontwikkelen met de buurtgemeenschap, implementeren van nieuwe technologie, gebruiken van data en handige innovaties. Dat vraagt in ieder geval een zorgzame gemeenschap. Ik ga mijn leven beteren en zal alerter zijn op hoe het met Greet gaat.

De Masterclass Wonen en Zorg, georganiseerd door Coincide in samenwerking met ZorgSaamwonen, bestond uit 10 dagen vol inspiratie in Nederland, Helsinki en Barcelona. Door samen te kijken en te leren hebben we veel geleerd op thema’s zoals bouwen, organiseren, financieren, technologie en sociale innovatie wat een goed basis vormt voor de verdere ontwikkeling van de lokale Wonen en Zorg strategie. De opgave blijft, dus de Masterclass Wonen en Zorg ook. De volgende editie start op 11 mei 2022.

WONEN & ZORG

WONEN & ZORG

VORIG ARTIKEL
INHOUD

VOLGEND ARTIKEL
INSPIRATIE VOOR LOKALE AANPAK IN WONEN EN ZORG