6 | VERBINDING IN ZORG EN WELZIJN

Gon Mevis

directeur I bestuurder ContourdeTwern

VAN ZORGLANDSCHAP

NAAR SOCIALE BASIS

Investeren in preventie, samenwerken over de grenzen van domeinen heen, ontschotting van budgetten en een grotere rol voor burgers zelf, zijn veelgehoorde antwoorden op het zorginfarct waar Nederland tegenaan loopt. Directeur|bestuurder Gon Mevis van sociaalwerkorganisatie ContourdeTwern pleit voor een fundamentele herijking van het huidige stelsel. “We moeten de oplossingen in de samenleving zelf zoeken.”

VAN ZORGLANDSCHAP

NAAR SOCIALE BASIS

Investeren in preventie, samenwerken over de grenzen van domeinen heen, ontschotting van budgetten en een grotere rol voor burgers zelf, zijn veelgehoorde antwoorden op het zorginfarct waar Nederland tegenaan loopt. Directeur|bestuurder Gon Mevis van sociaalwerkorganisatie ContourdeTwern pleit voor een fundamentele herijking van het huidige stelsel. “We moeten de oplossingen in de samenleving zelf zoeken.”

oe transformeren we ons zorgstelsel bevredigend? Dit is een van de meest prangende vragen voor bestuurlijk en beleidsmakend Nederland. Terecht, want ondanks de hoogwaardige zorg staan de betaalbaarheid en toekomstbestendigheid ervan zwaar onder druk. Structurele demografische ontwikkelingen, zoals dubbele vergrijzing en de daarmee gepaard gaande toenemende zorgvraag, arbeidstekorten en de hoge kosten van geavanceerde technologisch ingrepen, dwingen ons om binnenkort een alternatief voor het huidige zorgsysteem te vinden.

Hoewel het IZA is bedoeld om transformatie aan te jagen, zie ik nog te veel focus op verbetering van het bestaande, in plaats van die fundamentele herijking. Er wordt nog té veel aandacht besteed aan het zoeken van verbeteringen in de zorg, terwijl het waarschijnlijk is dat daar de oplossing níet ligt. Mijn suggestie is om ons meer te focussen op een aanpak die de oplossingen binnen de samenleving zelf zoekt.

“Wanneer professionals zich verbinden met de gemeenschap én elkaars expertise benutten, is de halve wereld gewonnen”

“Wanneer professionals zich verbinden met de gemeenschap én elkaars expertise benutten, is de halve wereld gewonnen”

Van curatief vóór inwoners, naar preventief mét inwoners
In de gemeenschap zelf ligt de kern van de transformatie van de zorg. Vrijwilligersorganisaties, comités, buurtinitiatieven, sportverenigingen en ouderenorganisaties vormen een onbetaalbaar maatschappelijk weefsel. Door samen te werken vanuit positieve gezondheidsbevordering en te werken vanuit de lijn van Asset Based Community Development, een benadering vanuit het sociaal werk die ervanuit gaat dat de oplossing in de gemeenschap en in de ambities en kwaliteiten van de mensen zelf ligt, kunnen we de overstap maken van een curatief zorglandschap vóór inwoners, naar een stevige sociale basis, gericht op preventie, mét inwoners.

Investeren in de versterking van sociale veerkracht en bestaanszekerheid
Natuurlijk verschilt de veerkracht van buurten en wijken. In relatief welvarende dorpen, kleinschalige buurten, met hoogopgeleide inwoners en een groot sociaal, economisch en cultureel kapitaal van pensionado’s, is het zelfoplossend vermogen en de veerkracht veel groter dan in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES). Deze wijken kenmerken zich door veel doorstroom, laagopgeleide nieuwkomers, en een anonieme leefomgeving. Die sociaaleconomische ongelijkheid bestaat, is hardnekkig en veroorzaakt serieuze gezondheidsverschillen. Laten we eerlijk zijn, met onze huidige zorggerichte aanpak slagen we er niet in deze gezondheidskloof te verkleinen. Dat rechtvaardigt dat we verschil moeten durven maken tussen deze buurten en wijken. In een wijk met een lage SES met minder sociaal, economisch en cultureel kapitaal, zal sterker geïnvesteerd moeten worden. Niet in zorgaanbod, maar in versterking van de sociale veerkracht en bestaanszekerheid. Want een dak boven het hoofd en een inkomen dat toereikend is om voor jezelf en anderen te kunnen zorgen, heeft grote invloed op de gezondheid van mensen.

Zorgzame buurt
Inwoners weten maar al te goed welke vraagstukken aandacht vragen in hun buurt. Die kennis – aangevuld met ervaring en leefwereldkennis van buurt en wijk – vormen een goede basis om de zorgzame buurt te versterken met specifieke interventies en collectieve voorzieningen. Afhankelijk van de wijk wordt dan het accent gelegd op het dementievriendelijker maken van de buurt, het vergroten van de kansen van jonge kinderen, het verbeteren van de mentale gezondheid, het stimuleren van gezonde voeding of van een gezonde leefstijl, etc. Interventies gericht op duurzame gedragsverandering, moeten niet van buitenaf komen. Ze zijn alleen kansrijk als het vanuit de gemeenschap zelf ontstaat. Samenwerking met buurtbewoners en ondersteuning van buurtprofessionals zijn essentieel voor succesvolle interventies.

“We kunnen de overstap maken van een curatief zorglandschap vóór inwoners, naar een stevige sociale basis, gericht op preventie, mét inwoners”

“We kunnen de overstap maken van een curatief zorglandschap vóór inwoners, naar een stevige sociale basis, gericht op preventie, mét inwoners”

Makkelijk schakelen tussen professionals
Beginnen op gemeenschapsniveau betekent niet dat we professionele ondersteuning willen verminderen. Ondanks investeringen in het ‘gewone leven’, zowel in veerkrachtige als meer kwetsbare wijken, blijft een professioneel vangnet noodzakelijk voor momenten waarop het ‘gewoon even niet vanzelf gaat’. Wanneer professionals zich verbinden met de gemeenschap én elkaars expertise benutten, is de halve wereld gewonnen. Hierdoor hoeft de huisarts minder vaak door te verwijzen naar professionele zorg, omdat er een beroep kan worden gedaan op de buurtondersteuner die de informele lijntjes in de buurt (of daarbuiten) kan aanboren. De wijkverpleging kan gemakkelijk contact opnemen met informele zorg voor een vrijwillig maatje. De huismeester of wijkagent, die zich zorgen maakt, kan gemakkelijk schakelen met bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige, schoolleiding of sociaal werker/buurtondersteuner, zonder gedoe, telefoontjes en wachttijden voor afspraken.

Vroeg-interventie
In elke buurt of wijk komen complexe situaties voor die om specialistische ondersteuning, behandeling of begeleiding vragen. Als er eenmaal een sterke sociale basis staat, denk ik dat we ook nabije professionals met specialistische expertise aan de voorkant moeten organiseren. Zorg dat ze zonder indicatiestelling kunnen doen wat nodig is, mee kunnen denken met de sociaal werkers en voort kunnen bouwen op de relaties die de sociaal professionals al hebben opgebouwd. Zo kun je eerder interventies aangaan waar nodig, het escaleren van problemen soms voorkomen en bij chronische klachten in de buurt blijven zodat mensen met nieuwe vragen niet steeds opnieuw naar een loket hoeven voor een aanvraag.

Grootste winst is buiten de zorg te boeken
De vijf Blue Zones op de wereld, laten zien dat alles met elkaar samenhangt en dat de grootste gezondheidswinst buiten de zorg is te boeken. IZA biedt de kans, de kapstok én de urgentie om die grote winst ook in Nederland te realiseren. Een basis preventie-infrastructuur biedt daarvoor perspectief. In een zorgzame buurt staat het gewone leven centraal. Het sociaal domein biedt daar de nodige versteviging en verbinding. En de zorg weet op de juiste maat en schaal aanvullend expertise te leveren om te voorkomen dat problemen uit de hand lopen. Laten we niet meer over de herschikking van het zorglandschap spreken maar over de inrichting van een solide sociale basis.

VERBINDING IN ZORG EN WELZIJN

VERBINDING IN ZORG EN WELZIJN

VORIG ARTIKEL
DE NOODZAAK VAN DEMENTIEVRIENDELIJK WONEN EN BOUWEN

VOLGEND ARTIKEL
IS ER TOEKOMST VOOR DE JEUGDZORG BIJ DE GEMEENTEN?