Israël, bron van inspiratie voor Nederlandse digitalisering

Virtuele zorg in Israël

Bron van inspiratie voor Nederlandse digitalisering

Als er één land voorop loopt in virtual care, is het wel Israël. Het land fungeert wereldwijd als gidsland, door hun doelgerichte en probleemoplossende aanpak, de robuuste innovatie-infrastructuur en een gecentraliseerd, gedigitaliseerd gezondheidszorgsysteem met 25 jaar aan beschikbare gegevens. Klassieke ziekenhuizen werken al veelvuldig virtueel, en verschillende compleet virtuele ziekenhuizen zijn in ontwikkeling zoals het Sheba Virtual Hospital. In het Sourasky MC in Tel Aviv werken ze met de ‘Super Nurse’, een virtuele verpleegkundige gebaseerd op

kunstmatige intelligentie die in staat is om meerdere patiënten tegelijkertijd te monitoren. Temi robots zijn in meerdere zorginstellingen niet meer weg te denken ter ondersteuning van de verpleging en de Tytocare kit om op afstand diagnoses te kunnen stellen zijn tijdens de Covid periode door veel medici in gebruik genomen, om nu niet meer vanaf te stappen.

Vooral de mogelijkheden die het gebruik van betrouwbare gedigitaliseerde zorgdata biedt, en de manier waarop het land, de overheid en de zorgsector stimuleert om dit te gebruiken voor nieuwe ontwikkelingen is indrukwekkend. Israël heeft hierdoor een enorme innovatiekracht met meer start-ups per hoofd van de bevolking dan ieder ander land ter wereld. En niet onbelangrijk, start-ups met oplossingen voor de zorg zijn meestal direct gekoppeld aan één van de vier HMO’s en daarmee aan verschillende zorgaanbieders. Dat zorgt ervoor dat er snelle stappen genomen worden.

Kortom; het land is een bron van inspiratie. Van 25 juni t/m 1 juli 2022 gaat daarom een groep CTOs, CMIOs, specialisten, ondernemers en bestuurders in de zorg voor wie de noodzakelijke hervorming van de zorg niet snel genoeg gaat, naar Israël. In een week ontmoeten we innovatieve leiders van binnen en buiten de zorg in Haifa, Jeruzalem en tel Aviv en bespreken we met elkaar hoe we deze Israëlische inspiratie kunnen gebruiken om de digitalisering ook in Nederland te versnellen.

Lees meer:

Sheba Beyond
Digital Health Transformation: The Israeli Experience

Wil je mee?

Je vindt meer informatie over de reis, deelnemers en het programma op

Virtual Care Israël 2022