STUDIE- EN INSPIRATIEREIS WONEN EN ZORG JAPAN

Na een zeer succesvolle eerste editie in maart (gewaardeerd met een 8,5) bieden wij de Studiereis Wonen en Zorg naar Japan opnieuw aan in oktober.

11 t/m 18 oktober 2024

In de komende twee decennia zal Nederland vergrijzen waardoor het sociale weefsel van onze samenleving zal veranderen – zowel zichtbaar als onderhuids. Naast het positieve nieuws over een toenemende gemiddelde leeftijd, is dit een uitdaging voor ons als samenleving en brengt een nieuwe demografische balans aanzienlijke maatschappelijke vraagstukken met zich mee. Die vereisen innovatieve oplossingen die zowel jongeren als ouderen aangaan. Hoewel de effecten van een vergrijzende bevolking over het algemeen onvoorspelbaar zijn weten we, dat we oude zekerheden los moeten laten en voelen we de druk om te veranderen. De toekomstige situatie vergt van ons als samenleving een structurele transformatie en bereidheid tot verandering en maakt het noodzakelijk om anders te denken en te handelen om passende oplossingen te kunnen ontwikkelen

Japan
Japan staat bekend als een land met enerzijds stevig in de maatschappij verankerde tradities met aandacht voor zingeving en geluk, terwijl daarnaast digitalisering en geavanceerde automatisering ver gevorderd zijn.
Dat is in ieder geval het beeld dat wij vaak van Japan hebben, kersenbloesem en Geisha’s versus Tamagotchi en robots tegen eenzaamheid.
Japan is het eerste land ter wereld dat geleidelijk aan gedomineerd wordt door ouderen, in geen ander land is de vergrijzing al zo ver gevorderd. Een blik op Japan laat zien wat ons in Nederland te wachten staat.

Thema’s
Werk, zorg, samenzijn: hoe verandert een samenleving als de bevolking vergrijst? Welke invloed heeft dat op andere aspecten van het leven, de omgang met elkaar, de ontwikkeling van buurten, het straatbeeld, sociaal beleid, zakelijke strategieën, de arbeidsmarkt en woon- en leefruimtes? In de UITNODIGING leest u meer over het beoogde programma.

Deelnemers
Deelnemers vertegenwoordigen zorginstellingen, woningcorporaties, verzekeraars, gemeenten en welzijnsorganisaties, aangevuld met ontwikkelaars en kennisinstituten. Er zal gedurende de reis voldoende ruimte zijn voor reflectie, netwerken en de verbinding met de eigen praktijk.

Data en tijden
Vrijdag 11 oktober 2024 – vlucht KL867, AMS-OSAKA – 14:40 – 10:20 (12/10/2024)

Vrijdag 18 oktober 2024 – vlucht KL862, TOKYO Narita – AMS – 12:35 – 19:25

PE punten
Coincide is gecertificeerd door NRTO als erkend opleidingsinstituut.
Aan deze studiereis worden na verwachting 25 PE-punten toegekend.

Inschrijven
Inschrijven graag voor 15 juni 2024. Toelating gebeurt op basis van binnenkomst.
Maak hiervoor gebruik van het Registratieformulier Japan
Voorafgaand aan de studiereis is op 18 september een voorbereidende bijeenkomst.

Voor vragen kunt u contact opnemen met
Dorothée Kaiser
Managing Partner
0651311392
dorothee.kaiser@coincide.nl