MOBILITEIT

Op het thema Mobiliteit brengt Coincide verschillende belanghebbenden uit de mobiliteitssector bij elkaar om geïnspireerd te raken door initiatieven en innovaties elders en om met elkaar in een andere setting te sparren over de toekomst van een duurzame en integrale mobiliteit in Nederland.

In 2019 gingen we met een groep bestuurders naar Londen. We deden inspiratie op over nieuwe urban mobility, connectivity of multi modalities, payment models, connected & autonomous vehicles, electrification en mobility services.

Londen

Grootstedelijk Londen is het knooppunt van weg-, spoor- en luchtvervoer in het Verenigd Koninkrijk. Het heeft een aantal grote internationale vliegvelden en meerdere aanbieders van trein, metro en busvervoer. Met het groeiende aantal inwoners is het een enorme uitdaging om integrale mobiliteit duurzaam te ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld naar de metro die gemiddeld ruim 3 miljoen passagiers per dag vervoert. Daarnaast heeft Londen nog het dubbele aantal buspassagiers, 6 miljoen per dag op één van de drukste busnetwerken van de wereld. Ondanks de al in 2003 ingevoerde congestion charge loopt het verkeer in stad vast. Gedeelten van de bestaande wegencapaciteit wordt bestemd voor fiets, bus of krijgt een andere bestemming, terwijl het autoverkeer groeit. De gemiddelde snelheid van het autoverkeer in het centrum van Londen is slechts 17 km/u.

De Mayor of London heeft in 2018 een nieuw mobiliteitsplan gepubliceerd gericht op het ontwikkelen van een gezond leefklimaat in de komende 25 jaar. Met de Great London Authority en City of London spraken we over betere planning van stedelijke mobiliteit, logistieke distributieoplossingen, duurzaamheid en de mogelijkheden van big data om oplossingen te optimaliseren en slimmere beslissingen te nemen voor de stad. Het congestion charge gebied wordt in grootte uitgebreid in 2021 en vanaf 8 april 2019 wordt in het gebied al een Ultra Low Emission Zone (ULEZ) ingevoerd met strengere milieu normen. Alles om Londen ‘gezonder’ te maken.

In Londen bezochten we de volgende bedrijven en instellingen:
Transport for London
Catapult Connected Places
UK Department for Transport
Highways England
Greater London Authority
City of Westminster & UPS
National Infrastructure Commission
Cubic Transportation Systems
DG Cities
City of London Corporation