Masterclass Wonen en Zorg 2020 & 2021
3 strategiesessies & 2 studiereizen
Tussen 8 oktober 2020 en 11 maart 2021

Er ontstaat een nieuw zorglandschap met de juiste zorg op de juiste plek waarbij we zorg op grote schaal gaan vervangen, voorkomen en verplaatsten. Tevens zien we een woonkloof met onvoldoende geschikte aanbod in de keten van thuis tot tehuis. Er ligt dus een enorme opgave aan nieuwbouw en transformatie van woonzorgvastgoed, maar het vraagt om veel meer dan het stapelen van stenen. Het vraagt om inclusieve wijken met een integratie van wonen, welzijn en zorg. Voor deze vraagstukken biedt de internationale masterclass Wonen en Zorg van Coincide een platform van dialoog en ontdekking. Deelnemers zijn zorgbestuurders, beleggers, ministeries, woningcorporaties, gemeenten en ontwikkelaars. De masterclass helpt organisaties hun vastgoedstrategie toekomstbestendig te maken en het helpt lokale coalities om hun gezamenlijke strategie te versterken.

De masterclass is een integraal programma – verspreid over 2020 en 2021 – bestaande uit twee korte studiereizen plus drie strategiemiddagen in Nederland. We bezoeken twee compleet verschillende systemen die elk bouwstenen leveren voor een toekomstbestendige vastgoedstrategie: Finland en Catalonië. Wonen en zorg is in Catalonië meer een taak voor de familie en het sociale netwerk, terwijl de burgers van Finland primair op de overheid vertrouwen. In Finland vergrijst de populatie sneller dan bij ons, maar de kosten zijn lager vooral door inclusieve wijken met intergenerationele huisvesting. Catalonië heeft de hoogste levensverwachting van de EU, maar drie keer minder 80-plussers doen een beroep op institutionele zorg dan bij ons, vooral door de radicale inzet van mantelzorg en burgerinitiatieven.

We vertalen deze inzichten naar onze eigen context tijdens de drie strategische sessies op Nyenrode en Hogeweyk. De sessies zijn planmatig gericht op data, design en development. Op het einde hebben deelnemers concrete bouwstenen voor “de juiste zorg in het juiste vastgoed”. Deelnemers leren over vernieuwende samenwerkings- en investeringsvormen, inspirerende architectuur en stedenbouwkunde, sociale en technologische innovatie en data- en vastgoedsturing. Elke deelnemer ontvangt vooraf een woonzorgscan op maat die de opgave qua demografie, vastgoed en investeringen inzichtelijk maakt. De masterclass is CEDEO-gecertificeerd met 40 PE-punten. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door onze co-productie met CareInvest en IVVD.

Bent u geïnteresseerd in de masterclass en wilt u meer informatie? Neem dan contact op onze verantwoordelijke programmamanager Peter Soorsma, tel. 06-53173831 of mail peter.soorsma@coincide.nl.