DIGITALISERING & VIRTUAL CARE

Digitalisering van de zorg is inmiddels niet meer vrijblijvend. De groeiende vraag versus het beperkte arbeidspotentieel en financiële middelen dwingen ons digitalisering te omarmen en technologie in te zetten om de zorg efficiënter in te richten. Vernieuwing is een uitdaging waarvoor sturen, trekken en loslaten nodig is om beweging te bewerkstelligen. In een historisch bepaald zorglandschap, waar de gebaande paden al gauw de keuzes voor de toekomst dirigeren, is leiderschap en lef nodig om daar van af te wijken.

Binnen het thema digitalisering en virtual care organiseren we webinars, bijeenkomsten en reizen om de digitalisering in de zorg te accelereren. Met de studiereizen gaan we letterlijk de grens over, grenzen opzoeken, het onbekende ervaren om groter te kunnen denken. Om ons voorstellingsvermogen te vergroten van wat er allemaal mogelijk is en om geïnspireerd te raken over hoe digitalisering de zorg kan veranderen. Hoe kunnen we de digitalisering in de Nederlandse zorg versnellen? De technologische mogelijkheden inzetten om de zorg efficiënter en kwalitatiever maken, alsook dichterbij de gebruiker te brengen?

Genodigden

Tijdens de reizen en bijeenkomsten op de thema’s digitalisering & virtual care brengen we verschillende stakeholders elkaar. Genodigden zijn bestuurders uit de care en curatieve zorg, leidende medisch specialisten en CMIO’s, startende en gevestigde ondernemers in de digitale zorg, investeerders, zorgverzekeraars en patiëntvertegenwoordigers. De kracht van de groep is de diversiteit en gedrevenheid. We willen elkaars taal leren spreken en de verschillende strategische uitdagingen beter begrijpen.

Israël 2021

Israël is de thuisbasis van ongeveer 1.500 bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg en life sciences. Er is geen twijfel dat Israël een wereldwijde krachtpatser is als het gaat om medische innovatie. Het is wereldwijd het tweede land, na de Verenigde Staten, in aantal bedrijven dat zich specialiseert in het ontwikkelen van medische technologie, met nog eens gemiddeld meer dan 100 nieuwe bedrijven per jaar. Het land staat bol van innovatieve bedrijven en start-ups ook in de zorg dus. Het betreft niet alleen onderzoek en ontwikkeling, in Israël worden nu al (kunstmatig) intelligente apparaten ingezet waarmee patiënten zichzelf, thuis, kunnen onderzoeken. En ook in Israël heeft de coronacrisis de ontwikkelingen en implementatie nog verder versneld.
Meld je via contact formulier als je interesse hebt en op de hoogte wilt worden gehouden wanneer de studiereis naar Israël in 2021 zal plaatsvinden.

China 2019

Van 9 tot 16 november 2019 reisden een groep naar China om kennis te nemen van China’s grote hervormingen in de gezondheidszorg, hun hernieuwde focus op Big Health en hun voortrekkersrol bij de inzet van technologie. Inspiratie opdoen op het gebied van telehealth, eHealth, wearable devices, artificiële intelligentie (AI), Big Data, 5G en blockchain.

China kent meerdere gezichten. De landelijke regio’s met sterke op het collectief gerichte samenlevingen versus de snel groeiende steden met geïndividualiseerde stadsmensen die digitalisering omarmen. Enerzijds zien we problematische gezondheidszorg en anderzijds vooruitstrevende gezondheidszorg met een pluraliteit aan technologische ontwikkelingen. Deze tegenstellingen passen ook goed in het Chinese gedachtengoed; volgens het Taoïsme kan namelijk niets bestaan zonder zijn tegendeel. De studiereis richtte zich op hoe we digitalisering van zorg kunnen accelereren, niet om China te kopiëren, maar om ons te inspireren. En dat is gelukt. De groep ontmoet elkaar nog steeds en heeft een actief online uitwisselingsplatform opgericht.

Bedrijven die we in China bezochten
Alibaba
China Japan Friendship hospital
DXY
Haodf
Health 100
Hinounou
Infervision
Linkdoc
Peking Union Medical College Hospital
Philips
Ping An
Quyi network
Tencent Trusted Doctor
WeDoctor

Verder hadden we ontmoetingen met de Nederlandse Ambassade, Tom van Dillen, Professor Chang Liu en vele anderen tijdens de twee netwerk diners.